Chcesz urozmaicić klasyczny barszcz czymś bardziej oryginalnym? Oczywiście możesz dodać inne warzywa, fasolę lub grzyby. I możesz-suszone śliwki! Nadaje barszczowi niezwykły słodkawy i pikantny smak.
Składniki
- bulion mięsny - 2.5 L
- suszone śliwki - 150 g
- Burak - 4 kawałki
- cukier - 1 art.
- Pasta pomidorowa - 2 art.
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- korzeń pietruszki - 1 rzecz
- mąka - 1 łyżeczka
- kapusta - 350 g
- ziemniaki - 4 kawałki
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej śliwki 500 ml wody, dodaj cukier i gotuj przez 10 minut, aż będą miękkie.
Pokrój buraki w cienkie paski i podsmaż łyżką koncentratu pomidorowego i bulionu. Dusić przez około 10-15 minut.
Posiekaj cebulę, marchewkę i korzeń pietruszki i podsmaż osobno. Dodaj mąkę i pozostałą koncentrat pomidorowy, smaż przez kolejne 5 minut.
Gotuj ziemniaki we wrzącym bulionie, aż będą w połowie ugotowane. Dodaj posiekaną kapustę i gotuj przez kolejne 10 minut.
Dodaj wszystkie inne warzywa i suszone śliwki, dopraw barszcz i gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu.