Adjika to tradycyjny gruziński sos, który w swojej długiej historii przeszedł wiele zmian i zyskał wiele odmian. Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na pikantną adżikę z cukinii-dla tych, którzy lubią ostrzej! Więc zacznijmy.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki. Posiekaj pomidory.
Papryka i papryczki chili obierz nasiona, pokrój losowo.
Obierz marchewki i czosnek, a także pokrój losowo.
Przepuść przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.
Umieść masę warzywną w rondlu do gotowania, dodaj sól, cukier, pieprz i olej roślinny. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Gotuj Adjikę na małym ogniu, mieszając, 40-50 minut po ugotowaniu.
5-7 minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.
Wlej wrzącą Adjikę do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i całkowicie ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.