Chutney ze śliwek na zimę

35 min
6 porcji
Chutney ze śliwek na zimę
www.danildesign.com, stock.adobe.com
0

Tradycyjny sos indyjski powinien być jednocześnie tak kwaśny, słodki i pikantny, jak to tylko możliwe. Spróbuj zrobić Chutney ze śliwek według tego przepisu. Trochę poprawiłem proporcje i wyszło całkiem nieźle.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki przekrój na pół, obierz i posiekaj.

Przykryj cukrem i odłóż na bok na 30 minut.

Drobno posiekaj ostrą paprykę i obraną cebulę.

Rozgrzej olej w głębokim kotle, dodaj ostrą paprykę i przyprawy. Smaż przez 2 minuty, często mieszając.

Dodaj cebulę, sól i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Dodaj śliwki i sok, który podkreślili.

Wlej ocet, następnie przez kolejne 5-7 minut i zdejmij z ognia.

Rozłóż Chutney w słoikach, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy