Tradycyjny sos indyjski powinien być jednocześnie tak kwaśny, słodki i pikantny, jak to tylko możliwe. Spróbuj zrobić Chutney ze śliwek według tego przepisu. Trochę poprawiłem proporcje i wyszło całkiem nieźle.
Składniki
- śliwki - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- cebula - 3 kawałki
- ocet - 100 ml
- Olej roślinny (bez zapachu) – 50 ml
- kardamon - 0,5 łyżeczka
- kurkuma - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 CZ. l.
- cukier - 150 g
- sól - 15 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki przekrój na pół, obierz i posiekaj.
Przykryj cukrem i odłóż na bok na 30 minut.
Drobno posiekaj ostrą paprykę i obraną cebulę.
Rozgrzej olej w głębokim kotle, dodaj ostrą paprykę i przyprawy. Smaż przez 2 minuty, często mieszając.
Dodaj cebulę, sól i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Dodaj śliwki i sok, który podkreślili.
Wlej ocet, następnie przez kolejne 5-7 minut i zdejmij z ognia.
Rozłóż Chutney w słoikach, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy