Czy kiedykolwiek musiałeś zrobić dżem z dzikiej róży bez pestek? Dzielę się przepisem na pachnący przysmak z dzikiej lub morskiej dzikiej róży. Jego owoce są znacznie większe niż małe leśne jagody, co oznacza, że łatwiej jest usunąć nasiona. Spróbuj, jest pyszne!
Składniki
- Dzika róża (morski) – 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj dziką różę, opłucz, a następnie pokrój na połówki i usuń nasiona. Ponownie spłucz pod bieżącą wodą.
Przenieś przygotowane owoce do rondla, zalej wodą i zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na minimalnym ogniu przez kolejne 20 minut, nie zapominając o usunięciu piany.
Włóż owoce do miski i wlej cukier do wody, w której gotowano dziką różę. Gotuj syrop, ciągle mieszając, aż będzie bursztynowy (około 10 minut).
W syropie umieść owoce dzikiej róży, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut.
Wlej gotowy dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń i ostudź do góry nogami. Przechowuj dżem z dzikiej róży w temperaturze pokojowej.