półfabrykaty na zimę
25.04.2023
pomidory we własnym soku z kwasem cytrynowym na zimę
25 min
12 porcji
Tak przygotowana konserwacja jest doskonale przechowywana w temperaturze pokojowej. Pomidory we własnym soku z kwasem cytrynowym są aromatyczne i delikatne w smaku. Warzywa można podawać jako przystawkę, a marynatę do gotowania.
Składniki
- pomidory - 6 kg
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- cukier - 120 g
- sól - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz połowę pomidorów i włóż do słoików.
Przełóż pozostałe pomidory przez sokowirówkę.
Wymieszaj sok z przyprawami, kwasem cytrynowym, cukrem i solą.
Gotuj przez 2 minuty i wlej do słoików.
Sterylizuj przez 15 minut, zwiń i owiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy