Kuchnia kaukaska słynie z przepysznych marynat. Na całym świecie znana jest ich pyszna Tursha z fasoli. Jest wiele przepisów na jej przygotowanie, ale ten najbardziej mi się podoba. Jeśli nie masz wystarczającej ostrości, dodaj trochę ostrej papryki do pomidorów.
Składniki
dla fasoli:
- fasolka szparagowa - 1 kg
- pomidory - 3 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - półgłówki
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- woda - 2 l
do marynaty:
- sól - 60 g
- woda (gotowany) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj zieloną fasolkę, odetnij twarde krawędzie, pokrój na małe kawałki.
Zagotuj wodę, dodaj fasolę i gotuj przez 5 minut. Możesz to zrobić w małych porcjach.
Pokrój pomidory, obraną cebulę i czosnek, wymieszaj.
W szerokim rondlu ułóż fasolę warstwami, dodając mieszankę czosnku i zmielony pieprz.
Wymieszaj przegotowaną wodę z solą.
Wlej do garnka z fasolą, przykryj i ustaw ucisk. Tursha będzie gotowa za 3 tygodnie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy