Tursha z fasoli na zimę

20 min
4 porcje
Tursha z fasoli na zimę
koss13, stock.adobe.com
0

Kuchnia kaukaska słynie z przepysznych marynat. Na całym świecie znana jest ich pyszna Tursha z fasoli. Jest wiele przepisów na jej przygotowanie, ale ten najbardziej mi się podoba. Jeśli nie masz wystarczającej ostrości, dodaj trochę ostrej papryki do pomidorów.

Składniki

dla fasoli:
do marynaty:
  • sól - 60 g
  • woda (gotowany) – 1 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj zieloną fasolkę, odetnij twarde krawędzie, pokrój na małe kawałki.

Zagotuj wodę, dodaj fasolę i gotuj przez 5 minut. Możesz to zrobić w małych porcjach.

Pokrój pomidory, obraną cebulę i czosnek, wymieszaj.

W szerokim rondlu ułóż fasolę warstwami, dodając mieszankę czosnku i zmielony pieprz.

Wymieszaj przegotowaną wodę z solą.

Wlej do garnka z fasolą, przykryj i ustaw ucisk. Tursha będzie gotowa za 3 tygodnie.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy