Czasami chcesz dodać trochę pikantnego jedzenia do swojej diety. W takim przypadku marynowana ostra papryka w stylu gruzińskim jest idealna. Podczas pracy należy włączyć kaptur, nosić rękawiczki i w żadnym wypadku nie dotykać twarzy.
Składniki
- ostra czerwona papryka - 1 kg
- czosnek - 5 ząbki
- pietruszka - 20 g
- kolendra - 20 g
- Chrzanów - 2 listek
- Olej roślinny (bez zapachu) – 50 ml
- ocet - 160 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- cukier - 2 art.
- sól - 1,5 art.
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ostra papryka opłucz i przygotuj, wykonaj małe nacięcia u podstawy.
Zagotuj wodę, dodaj przyprawy, olej, cukier i sól.
Ułóż w małych porcjach ostrą paprykę i gotuj przez 5 minut.
Napełnij przygotowane słoiki ziołami, posiekanym czosnkiem i gotowaną ostrą papryką.
Dodaj ocet do wrzącej solanki, wymieszaj i wlej do słoików.
Zwinąć, odwrócić do góry nogami i dobrze owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy