dżem z czarnego bzu

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z czarnego bzu
teressa, stock.adobe.com
0

Od innych jagód czarny bez wyróżnia się niezwykłym smakiem i aromatem, więc dżem z niego zawsze okazuje się bardzo korzystny. W dalszej części przepisu powiem Ci, jak go odpowiednio przygotować, aby zachować korzyści płynące z witamin.

Składniki

  • Czarny Bez (czarna) – 1 kg
  • kwas cytrynowy - 1-2 g
  • cukier - 800 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj czarny bez, oderwij gałązki, przykryj cukrem i kwasem cytrynowym i pozostaw wszystko na noc pod pokrywką.

Doprowadź dżem do wrzenia i gotuj przez 40-45 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy