sałatki 22.01.2022

Sałatka z pieczoną czerwoną rybą, grzybami i rzodkiewką

35 min
3 porcje
Sałatka ze smażoną czerwoną rybą, grzybami i rzodkiewką
Julia, stock.adobe.com
0

Obfitą sałatkę można zastąpić pełnym obiadem. Oryginalny dressing na bazie soku pomarańczowego nadaje mu wyjątkowego charakteru. Staraj się podawać natychmiast, aby ryby i grzyby nie miały czasu na ochłodzenie. Aby to zrobić, lepiej jest użyć podgrzewanych talerzy.

Składniki

do sałatki:
do tankowania:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz czerwoną rybę i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.

Natrzyj rybę solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny i pozostaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej.

Rozgrzej połowę oleju roślinnego na patelni, połóż rybę i smaż do miękkości.

Pokrój grzyby, rzodkiewki, schłodzoną rybę i obraną cebulę.

Rukolę i liście sałaty rozerwij rękami na kawałki.

Na pozostałym oleju roślinnym podsmaż cebulę z grzybami. Sól i pieprz.

Połącz ryby, rukolę, liście sałaty, rzodkiewki i smażone grzyby.

Dodaj sól i mielony pieprz do smaku. Pamiętaj, że grzyby i ryby są już solone.

Osobno wymieszaj oliwę z oliwek, sok pomarańczowy i musztardę. Lekko ubij mikserem.

Dodaj sos do sałatki i delikatnie wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy