Obfitą sałatkę można zastąpić pełnym obiadem. Oryginalny dressing na bazie soku pomarańczowego nadaje mu wyjątkowego charakteru. Staraj się podawać natychmiast, aby ryby i grzyby nie miały czasu na ochłodzenie. Aby to zrobić, lepiej jest użyć podgrzewanych talerzy.
Składniki
- czerwona ryba - 200 g
- rzodkiewka - 100 g
- Grzyby - 150 g
- cebula - 1 rzecz
- rukola - 20 g
- sałata - 50 g
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- Olej roślinny (do smażenia) – 4 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- sok pomarańczowy - 3 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- musztarda - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz czerwoną rybę i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
Natrzyj rybę solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny i pozostaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej połowę oleju roślinnego na patelni, połóż rybę i smaż do miękkości.
Pokrój grzyby, rzodkiewki, schłodzoną rybę i obraną cebulę.
Rukolę i liście sałaty rozerwij rękami na kawałki.
Na pozostałym oleju roślinnym podsmaż cebulę z grzybami. Sól i pieprz.
Połącz ryby, rukolę, liście sałaty, rzodkiewki i smażone grzyby.
Dodaj sól i mielony pieprz do smaku. Pamiętaj, że grzyby i ryby są już solone.
Osobno wymieszaj oliwę z oliwek, sok pomarańczowy i musztardę. Lekko ubij mikserem.
Dodaj sos do sałatki i delikatnie wymieszaj.