Gruszka w sałatkach najczęściej łączy się z serem pleśniowym, ale co, jeśli jesteś na nią całkowicie obojętny? Proponuję wypróbować ten przepis z rukolą i orzechami włoskimi. Jest bardzo minimalistyczny, ale jednocześnie harmonijny i smaczny. Wybierz bardziej miękką i słodszą gruszkę.
Składniki
- Gruszka - 2 kawałki
- rukola - 150 g
- orzechy włoskie - 2 garści
- ocet balsamiczny - 2 łyżeczka
- olej sezamowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz gruszkę ze środka i pokrój w cienkie plasterki.
Opłucz rukolę i upewnij się, że całkowicie ją wysuszysz.
Praż orzechy włoskie na suchej patelni lub kalcynuj w piekarniku, aby uzyskać smak.
Połącz składniki i skrop sałatkę olejem sezamowym i balsamicznym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy