Spieszę się, aby podzielić się z Tobą świetnym przepisem na sałatkę z funchozy. Pomógł mi więcej niż raz, kiedy trzeba było szybko ugotować pyszne i satysfakcjonujące danie. Gotuje się w kilka minut. Jeśli masz czas, warzywa można lekko smażyć na oleju roślinnym.
Składniki
- Funchoza - 300 g
- papryka - 1 rzecz
- fasolka szparagowa - 100 g
- marchew (średni) – 1 rzecz
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- ocet ryżowy - 30 ml
- sok z cytryny - 2 CZ. l.
- kurkuma - 0,5 łyżeczka
- mielony imbir - do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść Funchozę na patelni, zalej wrzącą wodą i przykryj na 5-7 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Pokrój marchewkę, zieloną fasolkę i obraną paprykę.
Gotuj zieloną fasolę przez 4 minuty w osolonej wodzie.
Wrzuć do durszlaka, ostudź i wymieszaj z sokiem z cytryny.
Połącz funchozę, paprykę, marchewkę i zieloną fasolkę.
Osobno wymieszaj olej roślinny, sos sojowy, ocet ryżowy, przyprawy i sól.
Wlej sos do sałatki, wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy