Prawidłowo upieczone steki wołowe same w sobie są już godne podziwu. Czy możesz sobie wyobrazić, jaka jest pyszna sałatka? Wszystkie ważne szczegóły są opisane w przepisie. Postępuj zgodnie z zaleceniami, a otrzymasz wspaniałe danie!
Składniki
- wołowina (stek) – 250 g
- pomidory koktajlowe - 150 g
- sałata - 100 g
- rukola - 100 g
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- jogurt grecki - 80 ml
- oliwa z oliwek - 1 art.
- czosnek - 2 ząbki
- zioła prowansalskie - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz stek wołowy, dokładnie osusz, sól i pieprz.
Smaż wołowinę na oleju roślinnym przez 2 minuty z każdej strony.
Połóż mięso na drewnianej desce i pokrój.
Obierz cebulę, posiekaj i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor.
Rozerwij liście sałaty i rukolę na kawałki rękami.
Pokrój pomidory koktajlowe na pół lub ćwiartki.
Połącz wołowinę, liście sałaty, rukolę, pomidory i smażoną cebulę.
Dodaj sól i mielony pieprz do smaku.
Jogurt grecki, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie i czosnek przepuszczony przez prasę, zmiksuj blenderem przez 30 sekund.
Ułóż sałatkę na talerzu, polej sosem sojowym i przygotowanym dressingiem.