Teraz wielu rezygnuje z mięsa i przechodzi na właściwe odżywianie. Szczerze mówiąc, nie zagłębiam się w ten temat, po prostu od czasu do czasu gotuję zdrowe posiłki mojej rodziny. Czasami na przykład smażę kotlety z komosy ryżowej. Spróbuj, jest pyszne!
Składniki
- kalafior - 300 g
- komosa ryżowa - 1,5 szklanki
- ser (solidny) – 100 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- oliwa z oliwek - 3 art.
- woda - 3 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podziel kalafior na kwiatostany i gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut.
Odcedź, lekko ostudź kapustę i zmiel w blenderze.
Zetrzyj twardy ser, drobno posiekaj warzywa.
Aktywuj tryb "Gotowanie", zagotuj wodę i wlej komosę ryżową. Gotuj przez 15 minut.
Przenieś gotową komosę ryżową do miski, spłucz miskę multicookera.
Połącz komosę ryżową, jarmuż, zioła, ser, jajka, sól i mielony pieprz.
Z powstałego mięsa mielonego uformuj małe placki tej samej wielkości.
Włącz tryb "smażenie", wlej olej i poczekaj, aż dobrze się rozgrzeje.
Ułóż kotlety i smaż na złoty kolor po obu stronach.