Uwielbiam eksperymentować z różnymi rodzajami adjik a ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Używam dojrzałych śliwek, świeżych ziół i aromatycznego czosnku, aby stworzyć pikantny i ostry sos. Świetnie nadaje się do mięsa, ryb, warzyw lub po prostu do chleba.
Składniki
- śliwki - 1 kg
 - papryka - 600 g
 - ostra czerwona papryka - 200 g
 - Zieleń - 1 pęczek
 - czosnek - 1 Głowa
 - Olej roślinny - 100 ml
 - ocet jabłkowy - 100 ml
 - sól - 2 art.
 - chmiel-suneli - 1 art.
 - przyprawy i przyprawy - 1 art.
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwki i losowo pokrój całą paprykę.
Przełóż wszystko przez maszynkę do mięsa z czosnkiem i ziołami.
Dodaj masło i zagotuj Adjikę.
Gotuj przez pół godziny, dodaj sól, ocet i przyprawy i gotuj przez kolejne 5 minut.
Zwiń Adjikę w sterylne słoiki.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy