W sezonie zbierania warzyw i zimowych zbiorów wiele gospodyń domowych chce ugotować domową adżikę. Umiarkowanie ostry, słodko-kwaśny pikantny sos nie może się równać z kupionym w sklepie i pasuje do ogromnej gamy potraw. Jeśli lubisz ostrzej, nie obieraj ostrej papryki z nasion.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- papryka - 1,5 kg
- ostra czerwona papryka - 5 szt.
- czosnek - 2 głowice
- cukier - 5 art.
- sól - 4 art.
- ocet (9%) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz warzywa. Grubo posiekaj pomidory, obierz bułgarską i ostrą paprykę z nasion i przegród, pokrój losowo, obierz i posiekaj czosnek.
Przeprowadź na przemian przez maszynkę do mięsa lub zmiksuj przygotowane warzywa blenderem.
Umieść masę pomidorową na patelni i na średnim ogniu, mieszając, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj masę przez 20 minut.
Dodaj zmiażdżoną paprykę, wymieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut.
Dodaj ostrą paprykę i posiekany czosnek do wrzącej masy warzywnej, gotuj przez 5 minut.
Wprowadź ocet i cukier, sól, gotuj przez 1 minutę i zdejmij z ognia.
Wlej wrzącą Adjikę do małych sterylnych słoików i zwiń. Schłodzić obrabiany przedmiot w temperaturze pokojowej i przenieść do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.