adjika z pomidorów na zimę

1 godz. 0 min.
5 puszek
Adżika z pomidorów na zimę
Julia Kochenkowa, stock.adobe.com
0

W sezonie zbierania warzyw i zimowych zbiorów wiele gospodyń domowych chce ugotować domową adżikę. Umiarkowanie ostry, słodko-kwaśny pikantny sos nie może się równać z kupionym w sklepie i pasuje do ogromnej gamy potraw. Jeśli lubisz ostrzej, nie obieraj ostrej papryki z nasion.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz warzywa. Grubo posiekaj pomidory, obierz bułgarską i ostrą paprykę z nasion i przegród, pokrój losowo, obierz i posiekaj czosnek.

Przeprowadź na przemian przez maszynkę do mięsa lub zmiksuj przygotowane warzywa blenderem.

Umieść masę pomidorową na patelni i na średnim ogniu, mieszając, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj masę przez 20 minut.

Dodaj zmiażdżoną paprykę, wymieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut.

Dodaj ostrą paprykę i posiekany czosnek do wrzącej masy warzywnej, gotuj przez 5 minut.

Wprowadź ocet i cukier, sól, gotuj przez 1 minutę i zdejmij z ognia.

Wlej wrzącą Adjikę do małych sterylnych słoików i zwiń. Schłodzić obrabiany przedmiot w temperaturze pokojowej i przenieść do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy