półfabrykaty na zimę
11.05.2023
dżem z borówki brusznicy z jabłkami i orzechami włoskimi
40 min
4 porcje

Aby dżem był bardziej oryginalny i zróżnicowany, wolę mieszać kilka rodzajów owoców i jagód. Na przykład jabłka i borówki brusznicy są niesamowicie połączone. I możesz uczynić to jeszcze bardziej interesującym i dodać garść orzechów włoskich.
Składniki
- borówka brusznica - 800 g
- jabłka - 800 g
- cukier - 1 kg
- orzechy włoskie - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Osusz orzechy włoskie na suchej patelni i posiekaj.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z połową cukru.
Połącz borówki i pozostały cukier. Dodaj kilka łyżek wody i zagotuj.
Gotuj borówki brusznicy przez 5-7 minut i zetrzyj je tłuczkiem.
Dodaj jabłka i gotuj przez kolejne 15 minut.
Dodaj orzechy i gotuj dżem przez kolejne 10 minut.
Umieść go w wysterylizowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy