dżem z borówki brusznicy z jabłkami i orzechami włoskimi

40 min
4 porcje
Dżem z borówki brusznicy z jabłkami i orzechami włoskimi
Dmitriy Melnikov, stock.adobe.com
0

Aby dżem był bardziej oryginalny i zróżnicowany, wolę mieszać kilka rodzajów owoców i jagód. Na przykład jabłka i borówki brusznicy są niesamowicie połączone. I możesz uczynić to jeszcze bardziej interesującym i dodać garść orzechów włoskich.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Osusz orzechy włoskie na suchej patelni i posiekaj.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z połową cukru.

Połącz borówki i pozostały cukier. Dodaj kilka łyżek wody i zagotuj.

Gotuj borówki brusznicy przez 5-7 minut i zetrzyj je tłuczkiem.

Dodaj jabłka i gotuj przez kolejne 15 minut.

Dodaj orzechy i gotuj dżem przez kolejne 10 minut.

Umieść go w wysterylizowanych słoikach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy