kompot z gruszką i wiśnią na zimę

40 min
4 porcje
Kompot z gruszką i wiśniami na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Z jakiegoś powodu gruszka rzadko łączy się z czymś w zimowych preparatach. Moim zdaniem zupełnie na próżno. Na przykład taki kompot z gruszką i wiśniami z pewnością zachwyci Ciebie i twoje gospodarstwo domowe w mroźne dni. Możesz zastąpić cukier kilkoma łyżkami miodu do smaku.

Składniki

  • Gruszka - 500 g
  • wiśnia - 300 g
  • woda - 3.5 l
  • cukier - 1.5 szkło
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Grubo posiekaj gruszkę i włóż do sterylnych słoików z wiśniami.

Zagotuj wodę z cukrem, wlej do słoików i pozostaw na 10 minut pod pokrywkami.

Odcedź, ponownie zagotuj syrop i ponownie wlej do słoików.

Dodaj kwas cytrynowy i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy