Spieszę się, aby podzielić się z Tobą kolejną pyszną sałatką. Po raz pierwszy spróbowałem go u mojej przyjaciółki. Przepis oczywiście musiał zostać nieco zmodyfikowany, ale ogólnie jest bardzo zbliżony do oryginału. Przedstawiam wam sałatkę ze smażonymi krewetkami, awokado i kaparami!
Składniki
- krewetki (schłodzone) – 500 g
- kapary - 1 art.
- awokado - 1 rzecz
- pomidory koktajlowe - 300 g
- masło - 30 g
- olej kukurydziany - 3 art.
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- oregano - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- Zieleń (mikro) – garść
- woda (wrząca woda) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Krewetki opłucz wrzącą wodą, ostudź i obierz.
Roztop masło, dodaj krewetki i smaż przez 2 minuty z każdej strony. Posyp oregano i mielonym pieprzem.
Awokado obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny.
Usuń pomidory koktajlowe z gałązki i pokrój na pół.
W szerokiej salaterce połącz krewetki, awokado, pomidory i kapary.
Dodaj sól, mielony pieprz, olej kukurydziany i delikatnie wymieszaj.
Ułóż gotową sałatkę na talerzach i posyp mikrozielonymi.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy