Na każdym święcie ta sałatka robi prawdziwą furorę! Goście są zaskoczeni niezwykłym smakiem i jasnym wyglądem potrawy. Zwykle używam żółtej papryki, ale z różnymi kolorami też wychodzi pięknie.
Składniki
- kalmary - 2 tusze
- małże (marynowane) – 150 g
- Ośmiornica (macki) – 200 g
- papryka (żółty) – 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
- oliwa z oliwek - 30 ml
- sok z cytryny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj kalmary w osolonej wodzie przez 2 minuty i włóż do ostygnięcia na talerzu.
W osobnym garnku zagotuj wodę, opuść macki ośmiornicy i gotuj przez 10 minut.
Pokrój schłodzone owoce morza na małe kawałki.
Paprykę obrać i pokroić w cienkie paski.
Połącz paprykę, sok z cytryny, sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Przykryj i pozostaw do marynowania na pół godziny.
Dodaj małże, kalmary, ośmiornicę, mieloną paprykę i drobno posiekane warzywa.
Dopraw sałatkę olejem i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy