sałatki 22.01.2022

Sałatka z owocami morza i papryką

20 min
4 porcje
Sałatka z owocami morza i papryką
Brent Hofacker, stock.adobe.com
0

Na każdym święcie ta sałatka robi prawdziwą furorę! Goście są zaskoczeni niezwykłym smakiem i jasnym wyglądem potrawy. Zwykle używam żółtej papryki, ale z różnymi kolorami też wychodzi pięknie.

Składniki

  • kalmary - 2 tusze
  • małże (marynowane) – 150 g
  • Ośmiornica (macki) – 200 g
  • papryka (żółty) – 2 kawałki
  • czosnek - 3 ząbki
  • Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
  • oliwa z oliwek - 30 ml
  • sok z cytryny - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • Sol - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj kalmary w osolonej wodzie przez 2 minuty i włóż do ostygnięcia na talerzu.

W osobnym garnku zagotuj wodę, opuść macki ośmiornicy i gotuj przez 10 minut.

Pokrój schłodzone owoce morza na małe kawałki.

Paprykę obrać i pokroić w cienkie paski.

Połącz paprykę, sok z cytryny, sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Przykryj i pozostaw do marynowania na pół godziny.

Dodaj małże, kalmary, ośmiornicę, mieloną paprykę i drobno posiekane warzywa.

Dopraw sałatkę olejem i wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy