sałatki 22.01.2022

Sałatka mięsna z krewetkami, funchozą i warzywami

40 min
5 porcji
Sałatka mięsna z krewetkami, funchozą i warzywami
Chounchom, stock.adobe.com
0

Ta sałatka może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetna opcja na obfity lunch lub kolację. Nie dodaję ostrych przypraw ani sosów. Można powiedzieć, że danie jest dostosowane do naszych upodobań. Chociaż niektóre składniki nadal zdradzają azjatyckie korzenie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.

Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.

Filet z kurczaka smażyć na oleju roślinnym do miękkości.

Przenieś kurczaka na talerz i dobrze zrumień wieprzowinę na pozostałym oleju.

Wlej 150 ml wrzącej wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut na małym ogniu.

Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz skorupy i skrop sokiem z cytryny.

Posiekaj kapustę pekińską i obraną marchewkę.

Rozbij jajka do miski, soli i pieprzu.

Dodaj ciepłe mleko i lekko ubij widelcem.

Roztop masło na patelni, wlej masę jajeczną i gotuj pod przykryciem przez 5-7 minut.

Pokrój gotowy omlet na małe kostki.

Połącz funchozę, krewetki, kurczaka, wieprzowinę, omlet i warzywa.

W osobnej misce połącz ocet ryżowy, sos sojowy, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.

Wlej sos do sałatki i wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy