Ta sałatka może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetna opcja na obfity lunch lub kolację. Nie dodaję ostrych przypraw ani sosów. Można powiedzieć, że danie jest dostosowane do naszych upodobań. Chociaż niektóre składniki nadal zdradzają azjatyckie korzenie.
Składniki
- Funchoza - 200 g
- krewetki (schłodzone) – 10 sztuk
- wieprzowina (polędwica) – 150 g
- filet z kurczaka - 150 g
- kapusta pekińska - 200 g
- czosnek - 1 ząbek
- marchew (średni) – 1 rzecz
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko (ciepły) – 2 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- masło - 20 G
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Filet z kurczaka smażyć na oleju roślinnym do miękkości.
Przenieś kurczaka na talerz i dobrze zrumień wieprzowinę na pozostałym oleju.
Wlej 150 ml wrzącej wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut na małym ogniu.
Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz skorupy i skrop sokiem z cytryny.
Posiekaj kapustę pekińską i obraną marchewkę.
Rozbij jajka do miski, soli i pieprzu.
Dodaj ciepłe mleko i lekko ubij widelcem.
Roztop masło na patelni, wlej masę jajeczną i gotuj pod przykryciem przez 5-7 minut.
Pokrój gotowy omlet na małe kostki.
Połącz funchozę, krewetki, kurczaka, wieprzowinę, omlet i warzywa.
W osobnej misce połącz ocet ryżowy, sos sojowy, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej sos do sałatki i wymieszaj.