Jeśli lubisz lekkie sałatki z oryginalną kombinacją smaków, wypróbuj ten przepis. Przygotowywany jest z pomarańczy, szpinaku i orzeszków piniowych. Pyszne, proste i niezwykle zdrowe.
Składniki
- pomarańczowy - 2 kawałki
- szpinak - pół pączka
- ogórki - 2 kawałki
- feta - 250 g
- kolendra - 5 gałązki
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- orzechy (cedrowe) – 2 art.
- oliwa z oliwek - 30 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomarańczę, podziel na plasterki i usuń białe folie.
Szpinak opłucz pod bieżącą wodą, lekko strząśnij i połóż do wyschnięcia na ręczniku.
Obierz fioletową cebulę i pokrój w grube pióra.
Pokrój ogórki w cienkie plasterki, posiekaj kolendrę.
W szerokiej salaterce połącz szpinak, cebulę, ogórki, kolendrę i orzeszki piniowe.
Pokrusz fetę, pieprz, sól, dodaj oliwę z oliwek i kawałki pomarańczy. Delikatnie wymieszaj szczypcami do sałatek.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy