Gruszka to jeden z moich ulubionych składników sałatek. Świetnie komponuje się z warzywami, ziołami i oczywiście kurczakiem. A dla pikanterii dodaję Cheddar pokrojony w cienkie wióry za pomocą obieraczki do warzyw. Jednak odpowiedni jest każdy twardy ser, ale radzę wybrać dokładnie dojrzały.
Składniki
- filet z kurczaka - 1 rzecz
- przyprawy i przyprawy (dla kurczaka) – 1 łyżeczka
- szpinak - 1 pęczek
- Gruszka - 1 rzecz
- żurawina (suszone) – 1 garść
- orzechy włoskie - 1 garść
- Ser Cheddar - 60 g
- oliwa z oliwek - 1 art.
- ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z kurczaka na kawałki średniej wielkości, zwiń w przyprawy i smaż na złoty kolor.
Pokrój gruszkę na cienkie plasterki, a ser na talerze lub wióry. Możesz po prostu zetrzeć.
Zalej żurawinę ciepłą wodą przez kilka minut i osusz ręcznikami papierowymi.
Opłucz szpinak i ułóż na nim gruszkę z kurczakiem i serem.
Posyp sałatkę orzechami i żurawiną, posyp solą i skrop oliwą z oliwek balsamicznych.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy