Uwielbiam gotować tkemali z różnych odmian śliwek i śliwek wiśniowych. Co więcej, można go nawet przygotować z zielonych śliwek – i będzie równie smaczny. A miłym dodatkiem jest niezwykły kolor. Dalej w przepisie mówię, jak przygotować taki sos na zimę.
Składniki
- śliwki (zielony) – 3 kg
- kolendra - 150 g
- koperek - 200 g
- mięta - 60 g
- cukier - 60 g
- czosnek - 1 Głowa
- ostra czerwona papryka - 4 kawałki
- woda - 1 szklanka
- sól - 2 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz śliwki, przykryj wodą i gotuj do miękkości. Przetrzyj przez sito.
Zmiel wszystkie warzywa, ostrą paprykę i czosnek w blenderze.
Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
Doprowadzić tkemali do wrzenia, gotować przez 5 minut i wlać do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy