język teściowej z bakłażana z pomidorami i czosnkiem na zimę
Z pewnością próbowałeś tej przekąski i wahałeś się, czy zrobić ją samodzielnie. Nie kłócę się, Proces jest pracochłonny, ale wysiłek jest tego wart! Język teściowej z bakłażana z pomidorami i czosnkiem to danie, które wszyscy będą podziwiać!
Składniki
- bakłażany - 2 kg
- pomidory - 500 g
- papryka (średni) – 2 kawałki
- cebula - 300 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 100 g
- Olej roślinny - 200 ml
- ocet - 50 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - 50 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany wzdłuż na talerze i zalej osoloną wodą przez 20 minut.
Ułóż bakłażany kolejno na patelni i smaż z obu stron na złoty kolor.
Czosnek obrać, posiekać i wymieszać z solą.
Natrzyj każdy bakłażan aromatyczną mieszanką i zwiń.
Drobno posiekaj pomidory, obraną paprykę i cebulę. Obierz ostrą paprykę z nasion i posiekaj.
Smaż cebulę na oleju przez 3-5 minut.
Dodaj pomidory, paprykę i ostrą paprykę, mieloną paprykę, cukier. Dusić przez 10 minut.
Ułóż warstwy smażenia i bułek w słoikach.
Sterylizuj przez 20 minut, dodaj ocet i zwiń.