Spieszę się, aby podzielić się z Tobą świetnym przepisem na lecho z dyni. Odkryłam ją w zeszłym roku. Nie dodaję ostrej papryki, tylko czosnek i trochę ulubionych przypraw. Jako środek konserwujący wolę używać kwasu cytrynowego.
Składniki
- Dynia (miazga) – 1 kg
- pomidory - 1,5 kg
- papryka - 500 g
- cebula - 200 g
- czosnek - 100 g
- Olej roślinny - 120 ml
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
- czarny pieprz - 10 groszek
- ziele angielskie - 3 kawałki
- liść laurowy - 3 kawałki
- cukier - 5 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dynię, marchewkę, obraną cebulę i paprykę.
Obierz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.
Wymieszaj masę pomidorową z przyprawami, cukrem i solą.
Wlej olej i gotuj przez 15 minut pod pokrywką.
Dodaj pokruszone półfabrykaty, kwas cytrynowy i gotuj wszystko razem przez 20 minut.
Rozłóż w wysterylizowanych słoikach, zwiń i owiń ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy