Dzisiaj podzielę się kolejnym pysznym przepisem na zimowe preparaty z bakłażana. Ugotujemy je w tandemie z papryką. Przedmiot jest aromatyczny, pikantny i umiarkowanie ostry. Doskonale uzupełni smak twoich potraw zimą.
Składniki
- bakłażany - 1 kg
- cebula - 300 g
- papryka - 300 g
- orzechy włoskie - 100 g
- czosnek - 1 Głowa
- Zieleń - 1 pęczek
- Olej roślinny - 150 ml
- ocet (9%) – 80 ml
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz bakłażany i bez odcinania kucyków pokrój na pół wzdłuż. Gotuj połówki bakłażana przez 15-20 minut.
Ugotowane bakłażany połóż na desce w jednym rzędzie, przykryj drugą deską na górze i ustaw ucisk. Pozostaw obrabiany przedmiot w tej formie na 8-10 godzin. Następnie pokrój bakłażana na kawałki około 3 cm.
Zanurz paprykę we wrzącej wodzie na 5 minut. Następnie wyciśnij i grubo posiekaj.
Drobno posiekaj cebulę, posiekaj zioła, przełóż czosnek przez prasę.
Doprowadzić Olej roślinny do wrzenia i lekko ostudzić.
Połącz wszystkie przygotowane warzywa w dużej misce, sól, dodaj posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie), ocet i dobrze wymieszaj.
Wysterylizowane słoiki szczelnie napełnij mieszanką warzywną.
Wypełnij obrabiany przedmiot kalcynowanym olejem roślinnym (warstwa oleju na warzywach powinna wynosić co najmniej 2 cm) i zwiń. Przenieś schłodzony bakłażan z pieprzem do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.