bakłażan z papryką na zimę

11 godz. 0 min.
10 porcji
Bakłażan z papryką na zimę
Veronika Idiyat, stock.adobe.com
0

Dzisiaj podzielę się kolejnym pysznym przepisem na zimowe preparaty z bakłażana. Ugotujemy je w tandemie z papryką. Przedmiot jest aromatyczny, pikantny i umiarkowanie ostry. Doskonale uzupełni smak twoich potraw zimą.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz bakłażany i bez odcinania kucyków pokrój na pół wzdłuż. Gotuj połówki bakłażana przez 15-20 minut.

Ugotowane bakłażany połóż na desce w jednym rzędzie, przykryj drugą deską na górze i ustaw ucisk. Pozostaw obrabiany przedmiot w tej formie na 8-10 godzin. Następnie pokrój bakłażana na kawałki około 3 cm.

Zanurz paprykę we wrzącej wodzie na 5 minut. Następnie wyciśnij i grubo posiekaj.

Drobno posiekaj cebulę, posiekaj zioła, przełóż czosnek przez prasę.

Doprowadzić Olej roślinny do wrzenia i lekko ostudzić.

Połącz wszystkie przygotowane warzywa w dużej misce, sól, dodaj posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie), ocet i dobrze wymieszaj.

Wysterylizowane słoiki szczelnie napełnij mieszanką warzywną.

Wypełnij obrabiany przedmiot kalcynowanym olejem roślinnym (warstwa oleju na warzywach powinna wynosić co najmniej 2 cm) i zwiń. Przenieś schłodzony bakłażan z pieprzem do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy