dżem z czerwonej jarzębiny

30 min
6 porcji
Dżem z czerwonej jarzębiny
New Africa, stock.adobe.com
0

Ludzkość zajmuje się półfabrykatami z jarzębiny od dawna. Są suszone, zamrażane, mielone z cukrem, używane do dżemów i kompotów. Dziś oferuję ci świetny przepis na dżem z czerwonej jarzębiny. Używam go sam, więc jestem absolutnie pewien wyniku.

Składniki

  • Jarzębina (czerwony) – 2 kg
  • cukier - 2 kg
  • kwas cytrynowy - 2 g
  • woda - 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść czerwoną jarzębinę na patelni, zalej wrzącą wodą i pozostaw pod pokrywką na 5 minut.

Odcedź, przetrzyj miękkie jagody przez sito.

Pachnące puree wymieszaj z cukrem i kwasem cytrynowym.

Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, często mieszając.

Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy