Ludzkość zajmuje się półfabrykatami z jarzębiny od dawna. Są suszone, zamrażane, mielone z cukrem, używane do dżemów i kompotów. Dziś oferuję ci świetny przepis na dżem z czerwonej jarzębiny. Używam go sam, więc jestem absolutnie pewien wyniku.
Składniki
- Jarzębina (czerwony) – 2 kg
- cukier - 2 kg
- kwas cytrynowy - 2 g
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść czerwoną jarzębinę na patelni, zalej wrzącą wodą i pozostaw pod pokrywką na 5 minut.
Odcedź, przetrzyj miękkie jagody przez sito.
Pachnące puree wymieszaj z cukrem i kwasem cytrynowym.
Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, często mieszając.
Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy