Niesamowite połączenie słodko-kwaśnego smaku, cierpkich jagód i orzeźwiającego cytrusowego aromatu. W ten sposób uzyskuje się dżem agrestowy z pomarańczą bez gotowania. Ze względu na brak obróbki cieplnej przydatne substancje można zachować.
Składniki
- agrest - 2 kg
- pomarańczowy - 1 kg
- cukier - 1 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomarańcze wrzącą wodą, obierz i podziel na plasterki.
Przełóż cytrusy przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.
Umieść agrest na patelni i rozgnieć go tłuczkiem.
Połącz oba półfabrykaty, dodaj cukier, kwas cytrynowy i dobrze wymieszaj.
Włóż dżem do czystych, suchych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy