kapusta z burakami na zimę

24 godz. 0 min.
1 puszka 1 L
Kapusta z burakami na zimę
kasia2003, stock.adobe.com
0

Dzielę się przepisem na jasną i pyszną marynowaną kapustę z burakami. Przekąska będzie gotowa do spożycia w ciągu 24 godzin! Chrupiąca kapusta uzupełni Twoją codzienną dietę w zimnych porach roku i będzie wyglądać korzystnie na każdym świątecznym stole.

Składniki

  • kapusta - 750 g
  • Burak - 1/2 szt.
  • marchew - 1 szt.
  • czosnek - 1 ząbek
  • liść laurowy - 1 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
  • woda - 350 ml
  • ocet (9%) – 50 ml
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 CZ. l.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Grubo posiekaj kapustę.

Obierz i pokrój buraki losowo. Posiekaj czosnek.

Zetrzyj marchewki na tarce do marchwi w stylu koreańskim.

Wysterylizowany litrowy słoik napełnij warstwami przygotowanymi warzywami.

Przygotuj marynatę. Dodaj sól, cukier, ziarna pieprzu, liście laurowe i ocet do wody. Doprowadź marynatę do wrzenia i zdejmij z ognia.

Wlej warzywa do słoika wrzącą marynatą i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na jeden dzień. Tak marynowaną kapustę polecam przechowywać w lodówce nie dłużej niż 1 miesiąc.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy