Takie danie z pewnością zaskoczy gości! Marynowane śliwki są piękne i smaczne jak oliwki! Aby zapobiec pękaniu owoców, należy je przebić igłą w kilku miejscach. Aby uzyskać więcej podobieństw, radzę używać ciemnych śliwek o małych rozmiarach.
Składniki
- śliwki - 1 kg
- ziele angielskie - 4 groszek
- Goździk - 2 kawałki
- liść laurowy - 2 kawałki
- oliwa z oliwek - 2 art.
- cytryna - pół
- cukier - 50 g
- sól - 50 g
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Spłucz śliwki i nakłuj igłą w kilku miejscach.
Umieść przyprawy i śliwki w wysterylizowanych słoikach.
Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 30 minut.
Odcedź na patelni, dodaj masło, cukier, sól i gotuj przez 2 minuty.
Wlej sok z cytryny i wrzącą marynatę do słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy