marynowane śliwki jak oliwki na zimę

15 min
4 porcje
Marynowane śliwki jak oliwki na zimę
Oksana, stock.adobe.com
0

Takie danie z pewnością zaskoczy gości! Marynowane śliwki są piękne i smaczne jak oliwki! Aby zapobiec pękaniu owoców, należy je przebić igłą w kilku miejscach. Aby uzyskać więcej podobieństw, radzę używać ciemnych śliwek o małych rozmiarach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Spłucz śliwki i nakłuj igłą w kilku miejscach.

Umieść przyprawy i śliwki w wysterylizowanych słoikach.

Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 30 minut.

Odcedź na patelni, dodaj masło, cukier, sól i gotuj przez 2 minuty.

Wlej sok z cytryny i wrzącą marynatę do słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy