gęsty dżem morelowy bez pestek

3 godz. 0 min.
3 porcje
Gęsty dżem morelowy bez pestek
Maxim Ślusarczuk, stock.adobe.com
0

Dżem morelowy to ulubiona uczta dla dzieci i dorosłych. Jasny, gęsty, umiarkowanie słodki i nie mdły, o cudownym letnim aromacie - ten dżem zajmie należne mu miejsce w spiżarni. Ponadto przy gotowaniu dżemu jest mniej kłopotów niż przy gotowaniu jakiegokolwiek dżemu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Morele opłucz, podziel na połówki, usuń pestki. Morele włożyć do garnka do gotowania, posypać połową cukru i odstawić na 2-3 godziny, aby owoce wypuściły sok.

Umieść obrabiany przedmiot na ogniu i przy minimalnym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, zagotuj. Usuń powstałą pianę i gotuj dżem przez 5 minut po ugotowaniu.

Zmiksuj gorącą masę za pomocą blendera.

Następnie dodaj pozostały cukier i gotuj dżem na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji (40-60 minut).

Wlej gorący dżem morelowy do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików i zwiń. Gotowy dżem można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 rok. Radzę nadal przechowywać otwarty słoik smakołyków w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy