Dżem morelowy to ulubiona uczta dla dzieci i dorosłych. Jasny, gęsty, umiarkowanie słodki i nie mdły, o cudownym letnim aromacie - ten dżem zajmie należne mu miejsce w spiżarni. Ponadto przy gotowaniu dżemu jest mniej kłopotów niż przy gotowaniu jakiegokolwiek dżemu.
Składniki
- morele - 1 kg
- cukier - 800 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele opłucz, podziel na połówki, usuń pestki. Morele włożyć do garnka do gotowania, posypać połową cukru i odstawić na 2-3 godziny, aby owoce wypuściły sok.
Umieść obrabiany przedmiot na ogniu i przy minimalnym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, zagotuj. Usuń powstałą pianę i gotuj dżem przez 5 minut po ugotowaniu.
Zmiksuj gorącą masę za pomocą blendera.
Następnie dodaj pozostały cukier i gotuj dżem na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji (40-60 minut).
Wlej gorący dżem morelowy do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików i zwiń. Gotowy dżem można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 rok. Radzę nadal przechowywać otwarty słoik smakołyków w lodówce.