Prędzej czy później zwykłe potrawy się nudzą, a potem chcesz czegoś nowego. Być może będzie to sałatka z głuszca. Zgodnie z klasycznym przepisem gotuje się go z kurczakiem, a ja proponuję odejść od oryginału i użyć pieczonego indyka!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filety z indyka opłucz, dokładnie osusz i pokrój na małe kawałki.
Dodaj zmielony pieprz, paprykę, sól i wymieszaj.
Rozgrzej połowę oleju na patelni, włóż indyka i smaż przez 8-10 minut na szybkim ogniu.
Obierz ziemniaki i zetrzyj na specjalnej tarce.
Smażyć ziemniaki na pozostałym oleju na złoty kolor i ułożyć na papierowej serwetce. Posyp solą i mielonym pieprzem.
Zetrzyj ser na drobnej tarce, dodaj majonez i czosnek przepuszczony przez prasę.
Uformuj małe kulki z powstałej masy.
Drobno posiekaj pikle i obraną cebulę.
Połącz pieczonego indyka, pikle i cebulę.
Sól, pieprz i dopraw majonezem.
Na ładnym talerzu ułóż gotową sałatkę ze zjeżdżalnią i grubo posyp smażonymi ziemniakami.
Zrób małe wgłębienie na wierzchu i ułóż kulki serowe.