marynowany arbuz na zimę

30 min
1 porcja
Marynowany arbuz na zimę
Iryna Budanova, stock.adobe.com
0

" chcę kupić arbuza, ale każdy jest za duży, kto go zje, zniknie – - znajomy problem? Zapomnisz o niej na zawsze dzięki temu przepisowi! Co więcej, taki przedmiot jest wykonywany bardzo szybko i prosto.

Składniki

  • arbuz - 2 kg
  • woda - 1.2-1.5 L
  • cukier - 2 art.
  • ocet - 2 art.
  • sól - 1 art.
  • seler - 1 łodyga
  • Zieleń - kilka gałązek
  • liść laurowy - 4 kawałki
  • czosnek - 4 ząbki
  • czarny pieprz (groszek) – 8 sztuk

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dokładnie umyj arbuza i pokrój w duże plasterki – ze skórką lub bez, jak chcesz.

Na dnie 3-litrowego słoika umieść grubo posiekany seler, czosnek, pieprz i liść laurowy.

Ułóż kawałki arbuza ciasno i dodaj trochę zieleni do smaku.

Napełnij wszystko wrzącą wodą, przykryj i pozostaw na 20-25 minut.

Odcedź, dodaj sól i cukier, zagotuj i gotuj przez 2 minuty.

Wlej ocet do słoika i zalej wrzącą marynatą na wierzchu, a następnie zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy