półfabrykaty na zimę
08.02.2023
lecho z cukinii z koncentratem pomidorowym bez pieprzu na zimę
50 min
12 porcji
Wizytówką kuchni węgierskiej jest lecho. Przygotuj go z dodatkiem ostrej papryki, czosnku i innych warzyw. Dzisiaj powiem ci ciekawy przepis na lecho z cukinii z koncentratem pomidorowym. Tym razem będziemy gotować bez pieprzu.
Składniki
- cukinia - 2 kg
- cebula - 1 kg
- pasta pomidorowa - 500 g
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 100 ml
- cukier - 120 g
- sól - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cukinię i obraną cebulę.
Połącz warzywa w rondlu o odpowiedniej wielkości, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól i odstaw na 2-3 godziny.
Ustaw garnek na małym ogniu, dodaj olej i gotuj przez 40 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i włóż do przygotowanych słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy