Nowoczesne gospodynie domowe zapominają o tym cudownym sposobie konserwowania. Możesz gotować w ten sposób wiele jagód, ale dziś rozważymy przepis na namoczone borówki brusznicy. Tworzy doskonałe napoje owocowe, soki, sosy i nadzienie do ciast.
Składniki
- borówka brusznica - 2 kg
- ziele angielskie - 4 groszek
- Goździk - 1 Bud
- cukier - 100 g
- woda (filtrowane) – 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj przyprawy, cukier i po 1 minucie wyłącz ogrzewanie.
Umyj borówki i złóż je w przygotowanych słoikach.
Napełnij jagody schłodzonym syropem, Zamknij nylonowymi pokrywkami i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu. Po 1 miesiącu namoczone Borówki będą gotowe.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy