Podczas gdy podróż do egzotycznych krajów jest opóźniona, przygotuj tajską zupę z mlekiem kokosowym i krewetkami. Danie wydaje się trudne, w rzeczywistości nie ma trudności. Wszystkie niezbędne składniki można znaleźć w supermarketach.
Składniki
- mleko kokosowe - 600 ml
- bulion warzywny - 600 ml
- krewetki (schłodzone) – 300 g
- ryż - 3 art.
- korzeń galangalu - 50 g
- cebula - 1 rzecz
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
- sos rybny - 2 art.
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- sok pomidorowy - 100 ml
- Olej roślinny - 2 art.
- pietruszka - 3 gałązki
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Krewetki opłucz wrzącą wodą, ostudź i obierz.
Pokrój korzeń galangalu, czerwoną paprykę i obraną cebulę.
Do wrzącego bulionu wlej umyty ryż i gotuj przez 10 minut.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj ostrą paprykę, sok pomidorowy i kontynuuj gotowanie przez 5 minut.
Wlej krewetki, smażenie, sos rybny i skórkę z cytryny na patelnię.
Po 10 minutach sól, wlej mleko kokosowe i wymieszaj. Gotuj przez 2 minuty i wyłącz.
Podawaj danie posypane posiekaną natką pietruszki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy