Wiadomo, że pełny lunch musi koniecznie zawierać pierwsze danie. Alternatywnie możesz zrobić zupę buraczaną z gnocchi. Bogaty czerwony kolor, wspaniały aromat i smak po prostu nie pozostawiają nikogo obojętnym.
Składniki
- Burak - 400 g
- cebula - 1 rzecz
- seler (łodygi) – 100 g
- Olej roślinny - 3 art.
- sól - 2 łyżeczka
- bulion mięsny - 2,5 L
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 100 g
- Manka - 2 art.
- masło - 20 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz buraki, Usuń łuskę z cebuli.
Pokrój buraki na cienkie kostki, posiekaj seler i cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z selerem i smaż przez 4-5 minut.
Dodaj buraki, smaż i gotuj przez 10 minut we wrzącym bulionie.
W osobnej misce połącz jajko, mąkę, semolinę, sól i zmielony czarny pieprz.
Wlać stopione masło, ciepłą wodę i zagnieść ciasto o średniej gęstości.
Łyżką deserową uformuj pierogi o pożądanej wielkości i zanurz w gotującej się zupie. Gotuj wszystko razem przez 7 minut.
Sól, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.