Wiadomo, że zupy puree są często używane w żywieniu dietetycznym. Są sycące i łatwe do strawienia. Dlatego proponuję wersję warzywną zupy puree z pieczarkami. Lepiej podawać z grzankami,krakersami lub chlebem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pieczarki, seler, obrane ziemniaki, cebulę i czosnek.
Roztop połowę masła na patelni, dodaj cebulę, seler i smaż na złoty kolor.
Dodaj pieczarki i gotuj, aż wilgoć wyparuje. Pozostaw kilka surowych grzybów do dekoracji.
Na osobnej patelni rozgrzej pozostały olej, dodaj mąkę i wyciśnij czosnek przez prasę. Gotuj przez 3 minuty, ciągle mieszając.
Do wrzącej wody wlej smażenie i ziemniaki. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.
Zmiel zupę blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.
Sól, pieprz i podgrzewaj przez 2 minuty. Podawać przyozdobione pokrojonymi pieczarkami i natką pietruszki.