pierwsze dania 22.01.2022

barszcz z kurczakiem i zielonym groszkiem

1 godz. 40 min.
8 porcji
Barszcz z kurczakiem i zielonym groszkiem
Evgeny, stock.adobe.com
0

Kiedy nie chcesz przeciążać żołądka ciężkim jedzeniem, czas ugotować przepyszny barszcz z kurczakiem. Takie pierwsze danie doskonale orzeźwia i zaspokaja głód. A skład witamin przez długi czas dodaje energii. Skosztuj talerza gorącego barszczu, a poczujesz przypływ siły!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój kurczaka na duże kawałki, opłucz i gotuj przez 10 minut.

Zmień wodę, dodaj groszek czarnego pieprzu i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.

Ziemniaki, buraki i cebulę obrać, pokroić. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj kapustę w paski.

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Dodaj buraki, mieloną paprykę, wyciśnij czosnek przez prasę i gotuj przez kolejne 7 minut.

Wlać sok pomidorowy, 250 ml gorącego bulionu i dusić pod przykryciem przez 15 minut.

W rondelku z mięsem dodaj smażenie, ziemniaki i kapustę. Gotuj przez 10 minut.

Dodaj zielony groszek, sól i po 2 minutach wyłącz. Nalegaj na barszcz pod pokrywką przez 15-20 minut.

Podczas serwowania dodaj drobno posiekany koperek do talerza.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy