Kiedy nie chcesz przeciążać żołądka ciężkim jedzeniem, czas ugotować przepyszny barszcz z kurczakiem. Takie pierwsze danie doskonale orzeźwia i zaspokaja głód. A skład witamin przez długi czas dodaje energii. Skosztuj talerza gorącego barszczu, a poczujesz przypływ siły!
Składniki
- kurczak (Strona główna) – 500 g
- Burak (średni) – 2 kawałki
- ziemniaki - 300 g
- kapusta (biała) – 300 g
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- zielony groszek - pół szklanki
- Olej roślinny - 3 art.
- sok pomidorowy - 150 ml
- papryka (mielona) – 1 łyżeczka
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- koperek (do zgłoszenia) – 4 gałązki
- woda (filtrowane) – 3,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kurczaka na duże kawałki, opłucz i gotuj przez 10 minut.
Zmień wodę, dodaj groszek czarnego pieprzu i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Ziemniaki, buraki i cebulę obrać, pokroić. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj kapustę w paski.
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Dodaj buraki, mieloną paprykę, wyciśnij czosnek przez prasę i gotuj przez kolejne 7 minut.
Wlać sok pomidorowy, 250 ml gorącego bulionu i dusić pod przykryciem przez 15 minut.
W rondelku z mięsem dodaj smażenie, ziemniaki i kapustę. Gotuj przez 10 minut.
Dodaj zielony groszek, sól i po 2 minutach wyłącz. Nalegaj na barszcz pod pokrywką przez 15-20 minut.
Podczas serwowania dodaj drobno posiekany koperek do talerza.