Ta opcja spodoba się zwolennikom zdrowej diety. Ucho okonia morskiego to zdrowe danie dietetyczne. Ponadto w tej rybie praktycznie nie ma małych kości. Równie smaczny jest ze świeżego i mrożonego okonia.
Składniki
- okoń morski - 1 kg
- ziemniaki - 400 g
- marchew - 150 g
- cebula - 2 kawałki
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- sól - 1 art.
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń łuski z okonia morskiego, wypatrosz i spłucz.
Pokrój rybę na kawałki średniej wielkości.
Pokrój marchewki i obrane ziemniaki. Obierz cebulę i wykonaj głębokie nacięcie w kształcie krzyża.
Przenieś warzywa do garnka z zimną wodą. Dodaj przyprawy i gotuj przez 10 minut.
Dodaj kawałki okonia morskiego i gotuj przez kolejne 10 minut.
Złap cebulę i wyrzuć. Spełnił już swoją rolę w uchu.
Sól, wyłącz ogrzewanie i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy