kompot winogronowy z cytryną na zimę

40 min
12 porcji
Kompot winogronowy z cytryną na zimę
Veronika Idiyat, stock.adobe.com
0

Jak odzwyczaić domowników od kupowania sody? Bardzo proste-przygotuj pyszny kompot! Polecam ugotować go z winogron z cytryną. Taki napój można wypić natychmiast lub zamknąć na zimę. Odmiana winogron jest odpowiednia dla każdego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń winogrona z pędzli i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.

Cytryny sparzyć wrzącą wodą i pokroić.

Umieść winogrona i plasterki cytryny w czystych słoikach, wypełniając nie więcej niż połowę.

Wlej wrzącą wodę, przykryj pokrywkami i pozostaw na 20-30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i gotuj przez 2-3 minuty.

Wlej wrzący syrop do słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy