Zdecydowanie musisz zaopatrzyć się w tę ochronę na zimę! Papryka w sosie pomidorowym to uniwersalny preparat na każdą okazję. Dodaj go do zupy, gulaszu, shakshuki lub po prostu połóż na stole. We wszystkich przypadkach będzie bardzo smaczny.
Składniki
- papryka - 2 kg
- pomidory - 1,5 kg
- czosnek - 50 g
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- Olej roślinny - 200 ml
- ocet - 80 ml
- cukier - 80 g
- sól - 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż pomidory przez sokowirówkę.
Wymieszaj powstały sok z solą, cukrem i przyprawami. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Przygotuj paprykę, obierz nasiona, pokrój w średnie plasterki.
Lekko podsmaż paprykę na oleju roślinnym.
Wlej pieczoną paprykę do wrzącego soku z pomidorów, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez 15 minut.
Wlej ocet, włóż do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy