Uzupełnij jadalne zapasy pysznym półfabrykatem! Gotuj fasolę szparagową w pomidorach na zimę. Można go dodawać do gulaszu i zup, a także podawać jako dodatek do przystawki. Porcja takich konserw zastąpi pełnowartościową przekąskę białkową.
Składniki
- fasolka szparagowa - 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- ocet - 50 ml
- Olej roślinny - 50 ml
- Pasta pomidorowa - 3 art.
- czarny pieprz - 5 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- sól - 10 g
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj fasolę szparagową i obraną cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.
Dodaj fasolę szparagową, przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Dodaj sól i wodę zmieszaną z koncentratem pomidorowym.
Następnie przez kolejne 10 minut, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Włóż do przygotowanych słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy