Głównym składnikiem sosu baze są orzechy włoskie. Powinny być świeże, piękne i smaczne. O złej jakości orzecha świadczy pomarszczony wygląd, czerń i nieprzyjemny zapach. Jeśli chodzi o przyprawy, nie należy dodawać niczego poza szafranem.
Składniki
- orzechy włoskie - 400 g
- czosnek - 10 g
- Szafran - 0,5 łyżeczka
- sok z cytryny - 3 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Orzechy włoskie usmażyć na suchej patelni, a następnie odsączyć.
Ostudzić, włożyć do miski blendera i posiekać.
Dodaj szafran, sok z cytryny, sól, obrany czosnek i połowę wody. Włącz blender na 2-3 minuty.
Jeśli konsystencja sosu jest zbyt gęsta, wlej pozostałą wodę i ponownie dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy