Klasyczny beszamel to delikatny kremowy sos mleczny z minimalną ilością składników. Ale moim zdaniem grzyby o to proszą, więc bardzo często gotuję go zgodnie z tym przepisem. Mówię Ci, jak najlepiej zrobić wszystko dla najbardziej harmonijnego smaku.
Składniki
- Grzyby - 200 g
- mleko - 1.5 szkło
- mąka - 30 g
- masło - 40 g
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 0.5 łyżeczka
- sól - 3 szczypta
- gałka muszkatołowa - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj grzyby i smaż do miękkości.
Osobno usmaż mąkę na maśle.
Ciągle mieszając, wlej ciepłe mleko.
Zagotuj sos, dodaj przyprawy i gotuj przez minutę.
Dodaj grzyby i gotuj beszamel przez kolejne 2-3 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy