dżem brzoskwiniowy-pięć minut

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem brzoskwiniowy
ricka_kinamoto, stock.adobe.com
0

Pięć minut to moja ulubiona technologia gotowania dżemu. Z jednej strony wymaga czasu, ponieważ obrabiany przedmiot musi ostygnąć między cyklami gotowania. Z drugiej strony ilość wysiłku jest minimalna. Mówię na przykładzie dżemu brzoskwiniowego!

Składniki

  • brzoskwinie - 1.5 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki z brzoskwiń, drobno posiekaj i przykryj cukrem.

Pozostaw na kilka godzin.

Doprowadź brzoskwinie do wrzenia, gotuj przez 5 minut, zdejmij z ognia i ostudź.

Powtórz poprzedni krok.

Ponownie gotuj brzoskwinie przez 5 minut, dodaj kwas cytrynowy i zwiń dżem do wysterylizowanych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy