półfabrykaty na zimę
13.05.2023
pikantna adjika z cukinii z koncentratem pomidorowym
1 godz. 30 min.
4 porcje
Zimowa dieta nigdy nie będzie nudna, jeśli masz kilka słoików pikantnej Adjiki. Niezwykle wszechstronna przekąska, która jest używana zamiast sosu, trafia do innych potraw i jest dobra nawet z chlebem. Dzielę się świetnym przepisem na cukinię z koncentratem pomidorowym.
Składniki
- cukinia - 2.5 kg
- ostra czerwona papryka - 200 g
- pasta pomidorowa - 250 g
- czosnek - 80 g
- Olej roślinny - 1 szklanka
- ocet - 80 ml
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 1 CZ. l.
- cukier - 0.5 szklanki
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż obraną cukinię i paprykę przez maszynę do mięsa.
Dodaj wszystkie składniki oprócz czosnku i octu.
Doprowadź Adjikę do wrzenia i gotuj przez około godzinę na małym ogniu.
10 minut przed końcem dodaj ocet i czosnek.
Rzuć Adjikę do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy