Wierz lub nie, ale istnieje przepis na Kijowskie ciasto PP. Przygotowuje się go z mąki ryżowej bez kremu maślanego i cukru. Deser okazuje się nieco niezwykły, ale bardzo smaczny. Radzę gotować przy pierwszej okazji.
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- orzeszki ziemne - 100 g
- nerkowce - 100 g
- mąka ryżowa - 100 g
- wanilina - 0,3 łyżeczka
- stewia (płynny ekstrakt) – 1 art.
- skrobia - 3 art.
- sól - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Orzechy lekko usmaż i zmiel w blenderze.
Białka ubić solą na bujne szczyty.
Dodaj mąkę ryżową, połowę orzechów, skrobię, wanilinę, ekstrakt ze stewii i dobrze wymieszaj.
Wlej ciasto do silikonowych foremek i piecz przez 30 minut w 150 stopniach.
Połącz skrobię, mleko w proszku, stewię, kakao i wanilinę.
Zagotuj mleko, wlej półfabrykat z suchych składników i gotuj, aż zgęstnieje.
Złóż ciasto, smarując ciasta schłodzoną śmietaną.
Posmaruj wierzch resztą kremu i posyp orzechami. Przed podaniem ciasto Kijowskie PP należy odstawić do lodówki na 2 godziny.