Kwaśna śmietana z ciastami miodowymi przyciąga delikatną równowagą smaków. Jest zarówno słodycz, jak i lekka kwaskowatość – bardzo harmonijnie i wcale nie MDLE. W razie potrzeby udekoruj ciasto tą samą śmietaną lub gęstszym sernikiem śmietankowym.
Składniki
do ciast:
- jaja kurze - 4 kawałki
- miód - 3 art.
- cukier - 1 szkło
- mąka - 1-1.5 szklanki
- soda spożywcza (gaszona) – 1 łyżeczka
do kremu:
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij osobno żółtka i białka, aż będą puszyste.
Dodaj miód do żółtek i cukier do białek i ponownie ubij.
Ostrożnie połącz obie masy, dodaj przesianą mąkę z sodą i wymieszaj.
Piecz ciasto w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni, ostudź i pokrój.
Ubij śmietanę i cukier puder do puszystości i dodaj sok z cytryny.
Posmaruj ciasta, Zbierz śmietanę miodową, udekoruj do smaku i wyślij do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy