Uwielbiam pianki za to, że można je zrobić przez każdego – z najbardziej nieoczekiwanymi smakami i dodatkami. Byłoby życzenie! Kiedyś spróbowałem tego ptasie mleczko z dyni jako eksperymentu i okazało się całkiem dobre. Więc chętnie dzielę się przepisem.
Składniki
- Dynia - 100 g
- mus jabłkowy - 50 g
- cukier - 200 g
- białka jaj - 1 rzecz
- agar-agar - 2.5 łyżeczka
- woda - 75 ml
- cukier puder - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dynię, Duś do miękkości i zmiel blenderem.
Wymieszaj z musem jabłkowym i 70 g cukru. Niech ostygnie.
Ubij puree z białkiem na puszystą pianę.
Zagotuj wodę z pozostałym cukrem i agarem i gotuj przez 5-7 minut, mieszając.
Kontynuując ubijanie puree, wlej syrop cienkim strumieniem.
Rozłóż masę na pergaminie lub w posypanej cukrem pudrem formie.
Pozostaw pianki na noc w temperaturze pokojowej, pokrój i zwiń w cukier puder.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy